Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Επέκταση του σχεδίου πόλης του χωριού.


17-02-2011
"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ


Εξακόσια στρέμματα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης του πρώην δήμου Μαδύτου (μέρος του σημερινού δήμου Βόλβης) και συγκεκριμένα σε τέσσερις οικισμούς (Ν. Μάδυτος, Απολλωνία, Μόδι και Κοκκαλού), έπειτα από την έγκριση του Σχεδίου Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιο Σώκο.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης πάνω από 10.000 στρεμμάτων κυρίως σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία.
Οι επεκτάσεις στον πρώην δήμο Μαδύτου, που ανακοινώθηκαν χτες, υπολείπονται των σχεδιασμών του δήμου, όμως είναι ικανές να καλύψουν την υπάρχουσα ζήτηση, καθώς βάσει των υπολογισμών ο πληθυσμός των 3.456 κατοίκων (απογραφή 2001) στην περιοχή θα αυξηθεί στους 4.708 το 2025.
Σύμφωνα με το ΣΧΟΟΑΠ, «αυξάνεται η έκταση των θεσμοθετημένων οικιστικών υποδοχέων κατά 604 στρέμματα (29%) και η συνολική χωρητικότητά τους υπολογίζεται ότι θα καλύπτει το 100% του εκτιμώμενου μόνιμου πληθυσμού και της μελλοντικής ζήτησης για κατοικία ή για μετεγκατάσταση στην περιοχή».
Ανά οικισμό
Ανά οικισμό προβλέπονται οι εξής επεκτάσεις:
- Ν. Μάδυτος: 296 στρέμματα ανατολικά και δυτικά αυτού σε περιοχές όπου καταγράφηκε ζήτηση και ανάπτυξη εκτός σχεδίου δόμησης κατοικίας και κρίνονται γεωλογικά κατάλληλες. Η σημερινή έκταση είναι 984 στρ. και θα φτάσει στα 1.280 (αύξηση 30%).
- Απολλωνία: 110 στρέμματα στα δυτικά στη μοναδική θέση όπου η οικιστική ανάπτυξη δε συγκρούεται με τις δεσμεύσεις της ΚΥΑ περί προστασίας του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων των Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών». Μετά την επέκταση από 505 στρ. η έκταση του οικισμού θα είναι 615 στρ. (αύξηση 22%).
- Μόδι: 144 στρέμματα βόρεια του οικισμού, καθόσον η δυναμική τάση πληθυσμιακής αύξησης προσκρούει στο μικρό μέγεθος του θεσμοθετημένου οικισμού. Το σημερινό μέγεθος είναι 215 στρ. και θα φτάσει στα 359 (αύξηση 67%).
- Κοκκαλού: 54 στρέμματα νότια και ανατολικά σε θέση όπου η οικιστική ανάπτυξη δε συγκρούεται με τις λοιπές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής και είναι γεωλογικά κατάλληλη. Από 389 στρ. ο οικισμός θα φτάσει στα 443 (αύξηση 14%).
 
Το ΣΧΟΟΑΠ και συνεπώς και οι επεκτάσεις είναι σε άμεση συνάρτηση με την ΚΥΑ για την προστασία των λιμνών και γι' αυτό υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, αλλά και προβλέψεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι και ο κύριος λόγος άλλωστε που τα σχέδια για τις επεκτάσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, επισήμανε ότι επιτροπή του δήμου επεξεργάζεται προτάσεις για την τροποποίηση της ΚΥΑ, ώστε να αρθεί μια σειρά απαγορεύσεων.
Περιορισμοί
Στο πλαίσιο του ΣΧΟΟΑΠ εκτός των επεκτάσεων περιλαμβάνεται και μια συνολική χωροταξική θεώρηση για τον πρώην δήμο. Προβλέπει χωροθέτηση περιοχών οικιστικής ανάπτυξης για την κάλυψη των αναγκών, με χρονικό ορίζοντα το 2020, με πολεοδομήσεις νέων εκτάσεων στους οικισμούς όπου η οριοθέτηση δεν επαρκεί και δημιουργία προϋποθέσεων για την ένταξη των οικονομικών δραστηριοτήτων όλων των τομέων, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Προκρίνεται η ελεγχόμενη ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, η ανάπτυξη ποιοτικών τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας όσον αφορά κατολισθήσεις, σεισμούς, ρέματα κ.λπ.
Θα γίνει οργάνωση του οικιστικού δικτύου με κέντρο τον οικισμό της Ν. Μαδύτου και καθορισμός ζωνών στον εξωαστικό χώρο, που ενώ δε θα πολεοδομηθούν, μπορούν να δέχονται ελεγχόμενα χρήσεις οικιστικές, τουρισμού ή και παραγωγικών δραστηριοτήτων. Προβλέπονται επίσης οχτώ Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) όπου τίθενται περιορισμοί, τόσο στις χρήσεις, όσο και στη δόμηση με σχετική διαβάθμιση, ανάλογα με την κάθε ζώνη, όπως σε όλη την παραλίμνια ζώνη και στο δάσος Απολλωνίας, την κοιλάδα των Μακεδονικών Τεμπών και τα ρέματα. Καθορίζονται επίσης περιοχές Περιορισμού και Ελέγχου Δόμησης (ΠΕΠΔ) στον εκτός οικιστικών περιοχών χώρο, όπου τίθενται περιορισμοί, τόσο στις χρήσεις, όσο και στη δόμηση.
Μετά το ΣΧΟΟΑΠ του πρώην δήμου Μαδύτου έπονται άλλα 19 γενικά πολεοδομικά σχέδια στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, που είναι σε εκκρεμότητα, από τα οποία τα οχτώ είναι στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
Επονται 20 περιοχές
Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε εξέλιξη είναι:
- Θεσσαλονίκη: Αρέθουσας (900 στρ.), Λαχανά (511 στρ.), Βερτίσκου (2.085 στρ.), Ασσήρου (500 στρ.), Εγνατίας (785 στρ.), Αγ. Γεωργίου (1.225 στρ.), Λαγκαδά (2.000 στρ.), Απολλωνίας (650 στρ.).
- Ημαθία: Δοβρά, Ειρηνούπολης.
- Πέλλα: Κύρρου.
- Πιερία: Λιτοχώρου, Ανατολικού Ολύμπου.
- Σερρών: Σερρών, Λευκώνα, Στρυμονικού.
- Χαλκιδικής: Κασσάνδρας, Παλλήνης, Πολυγύρου, Ν. Καλλικράτειας.
Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης με τις επεκτάσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος, που επίσης είναι σε εξέλιξη, συνολικά υπολογίζεται η ένταξη 80.000 στρ. στα σχέδια πόλης στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας. Οι συγκεκριμένες επεκτάσεις έχουν προχωρήσει διαδικαστικά και σε επίπεδο θεσμοθέτησης, οπότε έστω και με καθυστέρηση θα ολοκληρωθούν. Ασχέτως των προβλέψεων και των προθέσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για περιορισμό στην ανεξέλεγκτη δόμηση του ωφέλιμου αγροτικού χώρου και της αλόγιστης οικιστικής εξάπλωσης. Με την προσθήκη των νέων εκτάσεων στα σχέδια πόλης δημιουργείται μια νέα Θεσσαλονίκη, η αναγκαιότητα της οποίας προβλήθηκε επί δεκαετίες, πλην όμως με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και τη δραματική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, αποδείχτηκε πως δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος των στεγαστικών αναγκών ή της προβλεπόμενης πληθυσμιακής αύξησης στην περιοχή. Οι επεκτάσεις είναι σήμερα σε στασιμότητα και δεν υπάρχουν καν οι παλαιές διαμαρτυρίες, διότι τα οικονομικά δεδομένα μόνο τη χρηματοδότηση μιας... φούσκας ή ενός οικιστικού «μπουμ» δεν επιτρέπουν.
Εξάλλου, και για τις επεκτάσεις, τις μελέτες και τα σχέδια που προχωρούν η οριστική ανοικοδόμηση είναι μακρινό όνειρο, αφού χρηματοδοτήσεις και κονδύλια πέραν εκείνων που διαθέτουν οι ίδιοι οι δήμοι γι' αυτόν το σκοπό και οι δημότες με τις εισφορές τους δεν προβλέπονται.

Απο τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: