Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Οθωμανικά στοιχεία για το χωριό.

Σε κατάλογο οθωμανικού αρχείου υπάρχει ο αριθμός καταχώρησης του τεφτεριού απογραφής του 1845 (το πρωτότυπο στην Πόλη)
Selanik kazası, Bazargah nahiyesi, Evlad-ı Fatihan karyelerinden Kokala ve Lotgovak mahalleleri müslim ahalisinin temettuat defteri.Δηλ. τεφτέρι των μουσουλμάνων του χωριού Κοκάλα.

Επίσης άλλο έγγραφο του 1906 μιλά για κάποιον μουσουλμάνο από την Κοκκαλού, τον Ισμαήλ, που πήγε για θεραπεία στη Θεσ/νίκη και απεβίωσε εκεί. Kokala köylü İsmail hastalandığına ve tedavi için Selanik'de misafir olduğu Kemal'in evinde vefat ettiğine dair Langaza Kaymakamlığı'nın yazısı.
 


Οθωμανικές πηγές ελληνικής ιστορίας. Temettuat defterleri

Στο Αρχείο Πρωθυπουργίας στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν χιλιάδες έγγραφα που διαφωτίζουν την ιστορία της Ελλάδας από τις αρχές του 15ου αιώνα έως το 1912. Μεταξύ αυτών είναι και τα temettuat defterleri. Πρόκειται για τα τεφτέρια που προέκυψαν από την απογραφή της περιόδου 1840-45. Περιλαμβάνουν όλα τα χωριά και τις πόλεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας και καταγράφουν σε γενικές γραμμές το όνομα του ιδιοκτήτη του κάθε νοικοκυριού καθώς και όλη την ακίνητη περιουσία του, ζώα, χωράφια, αμπέλια, σπίτια κ.τ.λ. Κατά συνέπεια τα temettuat defterleri αποτελούν έναν ιστορικό θησαυρό για τους μελετητές της δημογραφίας των μέσων του 19ου αιώνα στις περιοχές που ζούσαν κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. 
Εμείς εντοπίσαμε στην ηλεκτρονική σελίδα του καταλόγου του Başbakanlık Arşivi τα τεφτέρια που αφορούν σε χωριά της Χαλκιδικής και παρουσιάζουμε τον αριθμό της καταλογογράφησής τους στον κατάλογο του αρχείου. Πρόκειται για χωριά του ναχιγιέ Παζαργκιάχ θα συνεχίσουμε και με τα χωριά του ναχιγιέ Καλαμαριάς

μπορείτε να μπείτε στο αρχείο εδώ και να βρείτε στοιχεία για όλη την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: