Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Η "Σουρτάρα", οι ... "Καρυδιές" και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Σουρτάρα» είναι ένα τοπικό γλωσσικό ιδίωμα που σημαίνει μια αρτηρία, που περιλαμβάνει ένα δρόμο, αλλά είναι αρκετά ευρύτερη από αυτόν, ώστε να επιτρέπει τη μετακίνηση των κοπαδιών  με ευκολία από τα μαντριά στους τόπους βοσκής.
 
Η Σουρτάρα του χωριού ξεκινάει από την είσοδο του χωριού και, διανύοντας τρία περίπου χιλιόμετρα, φτάνει στη λίμνη.
Δυστυχώς σε μεγάλο μέρος της στο «Βάλτο», κάτω από την Παλιά Εθνική, έχει παράνομα περιοριστή με το «άνοιγμα» των χωραφιών. Η εξαφάνιση κάθε ελεύθερου χώρου γης για την μετατροπή του σε μονοκαλλιέργεια έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Στη βιοποικιλότητα, την αυτοαναζωογόνηση του εδάφους, την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, του ζωτικού χώρου για το φώλιασμα των ζώων κλπ.
 Έτσι το πρόσκαιρο κέρδος, από την εκμετάλλευση μερικών στεμμάτων, το έχουν πληρώσει όλοι, και το πληρώνουν, στο πολλαπλάσιο, σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα, γεωτρήσεις και ενέργεια.
Τα κοπάδια, πλέον, λείπουν. Έτσι στη ζώνη της Σουρτάρας, κατά μήκους και νότια του δρόμου (τουλάχιστον πάνω από την Παλιά Εθνική), μπορεί να γίνει δεντροφύτευση με καρυδιές. Ώστε να γίνει και ένα είδος αναβίωσης των «Καρυδιών» που υπήρχαν στον παλιό δρόμο εισόδου του χωριού.
Παράλληλα, στη βόρια πλευρά του δρόμου, μπορεί να τοποθετηθεί μία συστοιχία, ήπιας μορφής, ανεμογεννητριών για την ηλεκτροδότηση του δημόσιου φωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: