Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

"ΦΛΟΓΑ ΚΟΚΚΑΛΟΥΣ"

Ξεκινήσαμε ( Λύτος Δ.Κωνσταντίνος, Μοδιώτης Α.Κωνσταντίνος, Χαρίσης Ι.Λάκης )  μία προσπάθεια για τη δημιουργία ομάδας ποδοσφαίρου με την επωνυμία ΦΛΟΓΑ ΚΟΚΚΑΛΟΥΣ και έδρα την Κοκκαλού.
Το ιστολόγιο για την προσπάθεια αυτή είναι:

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πολιτιστικές εκδηλώσεις την παραμονή (31-10-2010) του πανηγυριού μας.(Άγιοι Ανάργυροι)


Του "Πλατανιού ο Λάκκος"

Το δεύτερο από τα δύο μικρά ρέματα ανατολικά του χωριού - το πρώτο είναι της "Καμάρας ο Λάκκος" - που πήρε το όνομά του από το μεγάλο πλατάνι που έχει δίπλα στο δρόμο που το διασχίζει.

Το ρέμα της Κοκκαλούς.

Από την έξοδό του στο βουνό...
...μέχρι και τη γέφυρα στην Παλιά Εθνική.

Οι "Πετράρες".

Όλη η λεκάνη της Μυγδονίας ήταν καλυμμένη (σε παλαιότερη γεωλογική περίοδο) από ασβεστολιθικό στρώμα πάχους περίπου πέντε μέτρων. Από αυτό το ιζηματογενές ασβεστολιθικό πέτρωμα, και μετά τη διάβρωσή του, διασώθηκαν ελάχιστα μέρη του. Το πιο γνωστό είναι αυτό της Νυμφόπετρας (αν και αυτός ο φυσικός σχηματισμός μάλλον δημιουργήθηκε, πριν εκατομμύρια χρόνια, από πίδακες γεωθερμικού ρευστού), που το περιβάλλει και ο γνωστός Θρύλος ( θέλει η φθονερή κατάρα της μάνας να μετατρέπει μια γαμήλια τελετή σε στοιχειωμένο γάμο ) από τον οποίο πήρε και το χωριό το όνομά του. Αντίστοιχο δείγμα είναι και οι «Πετράρες», χίλια μέτρα ανατολικά του χωριού.

Η "Τούμπα".

Στα όρια Κοκκαλούς Νέας Απολλωνίας, δύο περίπου χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά του χωριού, και απέναντι από το «Καστρί» (μεσαιωνικός οικισμός) υπάρχει η «Τούμπα». Οι «Τούμπες», κυρίως, ήταν νεολιθική οικισμοί της τρίτης χιλιετίας π.Χ., μερικές από αυτές κατοικούνταν έως και χίλια χρόνια. Η μεγάλη διάρκεια κατοίκησης είχε ως αποτέλεσμα, από τη συσσώρευση των υλικών κατασκευής των σπιτιών (χώμα, ξύλα κτλ.), τη δημιουργία μικρού λοφίσκου. Μερικές από αυτές χρησιμοποιηθήκαν μεταγενέστερα και ως τόποι ταφής. Υπάρχουν, Φυσικά, και «Τούμπες» που είναι τύμβοι (κατασκευάστηκαν, δηλαδή, εξαρχής για να καλύψουν Τάφους).

Δύο χιλιόμετρα Βόρεια της "Τουμπας", στα όρια Απολλωνίας Νέας Απολλωνίας, υπάρχει και δεύτερη «Τούμπα», που σε ανασκαφή που γίνεται τώρα, βρέθηκε, μάλλον, βασιλικός Τάφος.

Το αγροτικό ιατρείο του χωριού.

Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και το καινούργιο οστεοφυλάκιο στο κοιμητήριο Κοκκαλούς.


Το νέο οστεοφυλάκιο είναι προσφορά του Παναγιώτη Μαλαμά.

Το "Εκκλησάκι".

Στη διασταύρωση του δρόμου για το χωριό με την Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας υπάρχει το Εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Ένα δείγμα ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ που περιμένει τη "φροντίδα" του!

Ο "Αμερικάνος" και ο 'Βλάχος".

Το πρώτο σπίτι, του "Αμερικάνου", είναι το μοναδικό παλιό οίκημα στην πλατεία του χωριού. Είναι του 1936. Η τυχόν αναπαλαίωση του, με διατήρηση των στοιχείων του, θα ομορφύνει το χώρο.

Πανοραμική λήψη της Παραλίας ιστιοσανίδας (windsurfing) Κοκκαλούς.


Φωτογραφία πανοραμικής λήψης των Πλατανιών από το ύψος του χωριού.



Φωτογραφία πανοραμικής λήψης όλης της λεκάνης της Λίμνης Βόλβης από το βουνό του χωριού μας.

Φωτογραφία Πανοραμικής λήψης του χωριού και των Πλατανιών.