Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Από την πρώτη προσπάθεια για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης (και της κεντρικής Μακεδονίας φυσικά) στα τέλη του 14ου αι., από τους Οθωμανούς Τούρκους, ως την απελευθέρωση, από τον ελληνικό στρατό, στις αρχές του 20ου αι.

Το 1383 άρχισε η πρώτη πολιορκία της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς. Μετά 47 χρόνια, το 1430, κατέκτησαν οι Τούρκοι την πόλη. Ύστερα από πεντακόσια (500) χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου 1912, ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό η Θεσσαλονίκη και το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, έφυγαν οριστικά και οι τελευταίοι Τούρκοι έποικοι από τη Μακεδονία.
Η παράδοση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) όπως παρουσιάζεται σε έγχρωμη λιθογραφία εποχής. Ο Τούρκος στρατάρχης Χασάν Ταχσίν πασάς παραδίδει την πόλη στον αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού και Διάδοχο Κωνσταντίνο. Παρευρίσκονται ο επίδοξος Διάδοχος Γεώργιος, οι βασιλόπαιδες Νικόλαος, Ανδρέας και Χριστόφορος, ο Υποστράτηγος Δαγκλής, ο Επιτελάρχης Δούσμανης, οι αξιωματικοί Λεβίδης, Εξαδάκτυλος, Μεταξάς, Καλίνσκης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο Μουφτής Θεσσαλονίκης, το Προξενικό Σώμα. Στο βάθος διακρίνεται το Ελληνικό στρατόπεδο και αριστερά ο σιδηροδρομικός σταθμός του Τοψίν, που χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό στραταρχείο.
Τα στοιχεία των παρακάτω 14ων αναρτήσεων αναφέρονται σε αυτή την περίοδο (των πεντακοσίων ετών σκλαβιάς) και στο αποτύπωμα που έχει αφήσει το χωριό μας στην περίοδο αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: